Jednym z najpyszniejszych i najbardziej nostalgicznych smaków naszego dzieciństwa są bez wątpienia racuchy na kefirze – takie, jakie robiła nasza babcia. Te chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki to idealny pomysł na lekki posiłek czy smakowity deser. Dziś zajmiemy się przygotowaniem idealnych racuchów na kefirze.
Jak przygotować idealne racuchy na kefirze?
Przygotowanie idealnych racuchów na kefirze to sztuka, którą jednak można opanować do perfekcji, jeśli zapoznamy się z kilkoma podstawowymi zasadami. Przede wszystkim ważne jest odpowiednie połączenie składników – właśnie to tworzy tę unikalną, lekko kwaśną smakowitość kefirowych racuchów. Kolejnym czynnikiem, który robi wielką różnicę, jest temperatura oleju do smażenia – jej utrzymanie na optymalnym poziomie, który zapewnia idealnie chrupiącą skórkę i równomiernie upieczone wnętrze placka. Na koniec kwestia dodatków – to one mogą przekształcić proste racuchy na kefirze w prawdziwie królewski wypiek. Więcej na ten temat dowiesz się, czytając poniższy przepis.
Potrzebne składniki do wykonania przepisu
Do przygotowania racuchów na kefirze będzie potrzebne kilka podstawowych składników, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Oto one:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Zaś jeśli chodzi o dodatki, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Różne rodzaje owoców, dżemy, konfitury, syropy, czy nutella sprawdzą się doskonale. Można dodać również posypkę w postaci cukru pudru czy cynamonu.
Sposób przygotowania krok po kroku
Podstawą idealnych racuchów na kefirze jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Oto szczegółowy sposób postępowania.
- W szerokim naczyniu rozbełtajmy jajka z solą i cukrem. Dodajmy do nich kefir i dokładnie wymieszajmy wszystko razem.
- W osobnym naczyniu wymieszajmy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie połączmy ją z wcześniej przygotowaną mieszaniną jajek i kefiru. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie, dodajmy więcej mąki. Zbyt gęste ciasto napowietrzymy dodając odrobinę kefiru.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Można użyć głębokiej patelni lub specjalnego garnka do smażenia. Ważne, by olej był na tyle gorący, aby racuchy szybko się usmażyły, ale nie spaliły.
- Przy pomocy dwóch łyżek nakładamy na patelnię porcje ciasta, na odległość około 2 cm od siebie. Smażymy na średnim ogniu, aż racuchy będą złociste z obu stron. W połowie smażenia obracamy je na drugą stronę.
- Ugotowane racuchy układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
To jest nasz domowy przepis na idealne racuchy na kefirze jak u babci. Tak przygotowane placki mają cudownie chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie i pełne smaku. Dodatki tylko podkreślą ich wyjątkowość i sprawią, że stanie się to ulubiony deser całej rodziny. To jest smak, który zawsze będzie przypominał dom i tę wyjątkową, bezcenną atmosferę wspólnych posiłków.